Jovana subotom na Novosadskoj tv, subotom u 19.30..."Prelistavanje" - o svetu poznatih i manje poznatih, svetske zanimljivosti, premijere... ..." Rubrika "Knjižara" - jedan gost bira i preporučuje gledaocima dobro štivo. Na kraju rubrike predstavljamo "Top 10" - listu knjiga sponzora (Laguna). Pokloni..." "Zarazno pod razno" - najrazličitije teme i predstavljanje ljudi koji se bave zanimljivim poslovima ili izradom neobičnih predmeta ...

Prev Next

Izgubljeni kompasi, prostor i vreme

Uz partijsku knjižicu, sve je moguće! Postaneš direktor, sviraju ti na uvce, devojke mrdaju dupetom baš oko tvog separea... možda da neku od njih pozoveš i na razgovor za posao?! hm... A, svu tu zabavu, hranu, a posebno piće, plaćaš novcem poreskih obveznika. Nećemo ni spominjati službena kola koja ponekad vozi i tvoja žena (ili samo ona).
Kada to čovek izgubi kompas i koji su to nedostaci iz detinjstva i mladosti koje pokušava da nadomesti? Bio je nizak, debeo, nosat, mama ga nije volela, deca su mu se rugala.... Šta to navede čoveka da bude crv, mali i jadan u svoj moći, koju misli da ima?

Direktor = gospodar zaposlenja i večitog traganja za istim!
Nebitno je koliko znaš i koliko umeš, koje si škole završio ili nisi. Važne su uvek iste stvari – da li si žuti, radikal, ursovac ili nešto četvrto. Partijska knjižica je ta koja diktira radno mesto, a politička pripadnost je razlog da te neko potapše po ramenu i kaže kako si vredan i kako baš ti treba da napreduješ i imaš veću platu. Jer, bože moj, toliko puno vrediš. Ti i tvoja partijska knjižica.
Kada smo postali uljuljkani u ovu nenormalnu situaciju i šta nas je nateralo da govorimo „ćuti, dobro je... može i gore“? Ko nas je istrenirao da nevaspitanje, neobrazovanje i večiti poslušnici (ma koga) odlučuju o nama? Zar je moguće da smo u manjini?!
To i nije tako nemoguće s obzirom na to šta govore podaci koji su stranke dostavile Blicu.

„Blic piše da najveći broj članova prijavljuju Srpska radikalna stranka – oko pola miliona, Srpska napredna stranka 300.000, Ujedinjeni regioni Srbije 220.000, PUPS kaže da ima aktivnih 150.000 članova, Demokratska stranka na sajtu ima podatak o 178.000 članova, SPS računa na 120.000 aktivista, a DSS barata podatkom od oko 100.000.“ (preuzeto sa: www.glasackakutija.com)

Po poslednjem popisu Srbija broji 7 120 666 stanovnika. Nisam naišla na podatke o starosnoj strukturi stanovništva, pa da utvrdim neku približno tačnu brojku. Ali, i ova dva miliona partijskih knjižica govore dosta. To znači da je svaki treći čovek u Srbiji član neke stranke.

PS. Ne treba zaboraviti da pojedinci imaju i po više članskih knjižica različitih političkih partija!

Leave a Reply

Follow my blog with Bloglovin