Jovana subotom na Novosadskoj tv, subotom u 19.30..."Prelistavanje" - o svetu poznatih i manje poznatih, svetske zanimljivosti, premijere... ..." Rubrika "Knjižara" - jedan gost bira i preporučuje gledaocima dobro štivo. Na kraju rubrike predstavljamo "Top 10" - listu knjiga sponzora (Laguna). Pokloni..." "Zarazno pod razno" - najrazličitije teme i predstavljanje ljudi koji se bave zanimljivim poslovima ili izradom neobičnih predmeta ...

Prev Next

"Zlatni album" bračnog para Broz

Portret "Druga Predsednika" se nalazio u svakoj učionici, prodavnici, kancelariji i, ako baš hoćete, kući. Ali, koliko nam je ta zvanična fotografija predsednika jedne socijalističke države govorila o njemu? Gotovo ništa.Kao što u albumima čuvamo najlepše i one slike koje nas sećaju na lepe događaje, tako su i kustosi Muzeja istorije Jugoslavije, deo prebogate Titove fototeke (koja broji 150 hiljada fotografija)organizovali u postavku "Zlatni album".
Svih 150 hiljada fotografija su snimila samo četvorica ljudi. Titovi lični fotografi su bili: Dragutin Grbić, Miloš Rašeta, Aleksandar Stojanović i Mirko Lovrić.Jovanka Broz se prvi put kao Titova supruga pojavila u javnosti 1952. godine. Uspevala je da, uprkos strogim pravilima protokola, pokaže svoj lični stil i da pleni svojim izgledom, bez obzira na jednostavnost i svedenosti garderobe koju je nosila.Prva dama Jugoslavije je nosila ručno šivanu i za nju krojenu odeću, od vrhunskih materijala i veoma atraktivnih boja i tekstura. Nije nosila mnogo nakita, ali se uvek isticala njena frizura koja je uvek izgledala kao neka skulptura. Za Jovanku se garderoba izrađivala u salonu Klare Rotšild u Budimpešti, Žuži Jelinek u Zagrebu, ali su paketi stizali pravo iz Pariza i to od Diora i Balensijage.Protokol je nalagao da, prilikom diplomatskih poseta, supruge pre podne nose kostime ili haljine svetlih boja, cvetnih dezena i šešire. Domaćica je za vreme sednica i sastanaka, kojima supruge nisu prisustvovale, organizovala čajanke gde su se vodili razgovori o umetnosti, modi nauci, filmu ili kulturnoj saradnji među zemljama. Popodne su dame oblačile koktel-haljine sa odgovarajućim nakitom i obavznim detaljem koji predstavlja domaću umetnost ili modu.Prilikom posete Azijsko-afričkim zemljama 1967. godine u beleškama o potrebnoj odeći se navodi da je za lov, omiljenu Titovu razbibrigu, potrebno poneti odelo od balon-svile i lake cipele, ali da se njegovoj supruzi preporučuje da nije konforno da Tita prati u lovu na tigrove, ali da može da učestvuje u lovu na krokodile i jelene prilikom krstarenja jahtom. savetuje joj se da ponese laganu lovačku odeću, odgovarajući šešir, crne naočare.Poznato je da je Tito voleo takmičarske igre, lov i avanture, ali je manje poznato da je on jedan (ako ne i jedini) koji je helikopterom sleteo na Keopsovu piramidu.

Izvor: Muzej istorije Jugoslavije

Leave a Reply

Follow my blog with Bloglovin