Jovana subotom na Novosadskoj tv, subotom u 19.30..."Prelistavanje" - o svetu poznatih i manje poznatih, svetske zanimljivosti, premijere... ..." Rubrika "Knjižara" - jedan gost bira i preporučuje gledaocima dobro štivo. Na kraju rubrike predstavljamo "Top 10" - listu knjiga sponzora (Laguna). Pokloni..." "Zarazno pod razno" - najrazličitije teme i predstavljanje ljudi koji se bave zanimljivim poslovima ili izradom neobičnih predmeta ...

Prev Next

"Kad svane dan" ili kako smo otišli dođavola...Predpremijera Paskaljevićevog filma "Kad svane dan" održana je u Kragujevcu. Na sam dan projekcije bilo je moguće da kupite ulaznicu po ceni od 280 dinara i da birate gde ćete da sedite. Ovako nešto je nezamislivo u Novom Sadu. Ulaznice za premijerne projekcije, pa još ako dolazi glumačka ekipa, po pravilu su rasprodate danima unapred.Ovaj film govori o tome da na ovim prostorima ništa nije onako kako nam se čini, pa čak i lične, intimne priče. Moguće je da vam se život promeni iz korena čak i na samom njegovom kraju. I, to samo zato što nas održava mržnja, netolerancija, lažni moral i čovekoljublje. Paskaljević je kroz subjektivni momenat jevrejske porodice stradale na beogradskom Sajmištu, maestralno uspeo da provuče kritiku društva i onoga u šta smo se pretvorili. Ipak, nije to kritika samo onoga što mi jesmo, već i onoga što smo bili i što ćemo biti. Neosetljivost za druge i netolerancija za različitosti nikada nisu nenametljivije prikazane na filmu.
Preplakala sam ceo film. Ne zbog odlične glume Mustafe Nadarevića i ostale ekipe, već zbog emocije koja je jasno definisana i koja vodi kroz ceo film.
Na prve taktove nezavršene partiture nađene na Sajmištu, suze je bilo nemoguće zadržati. Bar u mom slučaju.
Ne znam za kada je zakazana novosadska premijera, ali ću sigurno ovaj film pogledati još jednom. Ne samo zbog toga što su u Kragujevcu kinooperateri prekinuli film pred kraj i nisu pustili poslednju scenu nakon odjavnog teksta, već i zbog toga što želim da uživam u odličnom domaćem filmu. Konačno....

2 Responses so far.

  1. Tara says:

    Najvise volim filmove koji me rasplacu.

    Posle takav film dugo, dugo pamtim :)

  2. Žao mi je što se prepucavaju Dragojević i Paskaljević oko predstavnika za Oskara. Ali, da izvine tvorac "Anđela", "Parada" je shit... Drago mi je što će Srbiju konačno predstavljati FILM :)

Leave a Reply

Follow my blog with Bloglovin