Jovana subotom na Novosadskoj tv, subotom u 19.30..."Prelistavanje" - o svetu poznatih i manje poznatih, svetske zanimljivosti, premijere... ..." Rubrika "Knjižara" - jedan gost bira i preporučuje gledaocima dobro štivo. Na kraju rubrike predstavljamo "Top 10" - listu knjiga sponzora (Laguna). Pokloni..." "Zarazno pod razno" - najrazličitije teme i predstavljanje ljudi koji se bave zanimljivim poslovima ili izradom neobičnih predmeta ...

Prev Next

Političari zasedaju, novinari čekaju

Sala Skupštine grada Novog Sada bila je poprište raznih političkih igranki gotovo 20 sati. Sve je to u redu, reklo bi se legalno i legitimno. Ali, ovo nije priča o njima, političarima, već o nama - novinarima.
Recimo da sam ja bila jedna od retkih koja je radila u smenama, odnosno koja nije morala da na mestu dešavanja bude u 11 sati kada je trebalo da počne dugoočekivana sednica. Kolega je bio do 14:30h na licu mesta, ali i nije imao nekog posla s obzirom na to da je početak obeležila pauza. Desetominutna, a trajala je satima.

Autor: Žarko BogosavljevićNikad više novinara nije pratilo sednicu Skupštine grada Novog Sada. Gužva neopisiva - RTV, RTS, B92, Prva TV, Al Jazeera, Novosadska TV, Svet plus, Kanal 9, Panonija, Blic, Novosti, Politika, Novine novosadske, Radio Novi Sad.... razne agencije, štampani i digitalni mediji, da ne nabrajam.
Odbornici su otišli na dogovore i pregovore, a mi smo "čuvali" Skupštinu, zajedno sa nekoliko policajaca. Napolju se pušilo, u holu se čavrljalo i žagorilo, pripremali se tekstovi, uključenja uživo... A, kako je vreme odmicalo, haos i neizvesnost su postajali sve veći. Hoće li se završiti do ponoći?! Ma, neće, šta ti je... Zanoćićemo mi ovde...
Koleginice Biljana Gavrić (Prva TV) i Jovana Štetin (B92)
Autor: Žarko Bogosavljević


Negde oko 17 sati, reklo bi se u vreme ručka, hol Skupštine se pretvorio u piceriju. Svuda su bile kutije i miris pizze. Skupštinski šank nije radio baš uvek, već samo kada su odbornici bili prisutni, pa ako se niste na vreme opskrbili vodama, kafama i zašećerenim napicima, mogli ste samo da pijete česmovaču, a i to ukoliko ste imali u šta da je sipate.
Koleginica iz jednih novina mi se žali kako dva meseca nija dobila platu, a pošto joj je direktor bio prisutan pitala ga je kad može da očekuje zarađeni novac. Ponudio je da joj kupi sendvič i rekao da ne bi trebalo da sednica traje dugo.
Vreme je odmicalo, a svi zajedno smo bili umorniji i iscrpljeniji, a da odbornici još ni dnevni red nisu usvojili. A, onda su se vratili i otpočeli cirkus. Neki od njih zalutali u skupštinsku salu, drugi pak Novosađane nisu udostojili da četiri prethodne godine izađu za govornicu i da se pojave na tom istom mestu, a sada su bili najglasniji i doprinosili sveopštoj cirkuskoj atmosferi.

Dve žene iz skupštinskog protokola su se zgražale kako svi, predsednica, opozicija i pozicija, krše poslovnike i pravilnike. Koleginica sa RTS-a je uspela i da odspava u skupštinskom holu. Oni koji ne znaju kako stvari funkcionišu su čekali da čuju imena novih direktora javnih i javno-komunalnih preduzeća, pa da se preporuče.

Sve u svemu, najjači su ostali do kraja. Otišla sam u 4 sata ujutro, a kada sam se u 8 sati probudila, kako bih pakovala prilog za vesti, sednica je još uvek trajala.


Video: Novine novosadske


I tako, žao mi je što nismo sve to lepo snimili i upakovali da ona deca što upisuju žurnalistike vide šta ih čeka. Ne, nije to "baš lep posao".

Leave a Reply

Follow my blog with Bloglovin