Jovana subotom na Novosadskoj tv, subotom u 19.30..."Prelistavanje" - o svetu poznatih i manje poznatih, svetske zanimljivosti, premijere... ..." Rubrika "Knjižara" - jedan gost bira i preporučuje gledaocima dobro štivo. Na kraju rubrike predstavljamo "Top 10" - listu knjiga sponzora (Laguna). Pokloni..." "Zarazno pod razno" - najrazličitije teme i predstavljanje ljudi koji se bave zanimljivim poslovima ili izradom neobičnih predmeta ...

Prev Next

Molim vas čašu vode, samo bez aflatoksina...
Pre mnoogoo, mnogooo godina… dok sam sa dedom makazama odsecala ljubičicu za čaj i to smatrala divnom zabavom, ne shvatajući njegova nastojanja da živi u skladu sa prirodom, znao je da mi kaže da će se u budućnosti ratovi voditi zbog vode. “Ne zbog zlata, nafte ili drugog bogatstva, već zbog vode” govorio je - “voda je najveće bogatstvo…”

Kao i svaku drugu osmogodišnju devojčicu takve priče me nisu zanimale i mislila sam da je moj obožavani deda malo prolupitis…

Danas, kada su članovi parlamenta,  jedne ekonomski razvijene zemlje (u kojoj demokratija nije, ili ne bi trebalo da jeste “mrtvo slovo na papiru”), usvojili zakon da pravo na vodu nije osnovno ljudsko pravo, sklona sam da mislim da je moj deda bio prozorljiv.


Ako je pravo na život osnova svih ostalih ljudskih prava propisanih Deklaracijom, kako je moguće da se pravo na vodu izbaci sa ovog spiska, kada bez vode nema života?!

Ni naša mala zajednica, koja obeležja državnosti ima samo u vidu grba i zastave, dobro i himne (ali tamo se i tako pozivamo na kralja koga ne priznajemo...) ne može se pohvaliti humanijim odnosom prema svojim građanima, tj. nama. Ako vam je kukuruz zatrovan gljivicom, koja luči aflatoksin, koji se kasnije nalazi u svemu što je od njega nastalo ili u svemu što ga je pojelo, nemojte se uzbuđivati- povisite dozvoljenu granicu otrova i kažite da je to u redu.


 Jeste, najviše se priča o mleku. Ali, šta je sa mesom, mlečnim prerađevinama i proizvodima od kukuruza? Ko je kontrolisao kvalitet palente, kukuruznog brašna i griza? Kukuruza kokičara ili mesa? NIKO. A, svi mi te proizvode konzumiramo...
Izvor: urodelka.pl

Ne treba da zaboravimo ni parazitske crve u rečnoj ribi. Kažu - smuđ, som i štuka zaraženi, a parazite prenose ptice, između ostalih komorani koji su zaštićena vrsta.

 Zašto su se crvi tek sad i zbog čega baš sad pojavili?! to je pravo pitanje.

E, pa u jednom nezvaničnom razgovoru sam saznala da su se zaštićeni komorani prenaselili, odnosno da je na neki način neophodno napraviti prirodnu ravnotežu koja je izostala zbog zaštićenosti ove vrste ptica. Te da je pojava ovog parazita, inače, normalno nastanjenog u digestivnom traktu ptica, (koje ga dalje izmetom izbacuju u reku, pa ga jedu gliste, koje dalje jedu ribe) u stvari rezultat ne postojanja nekakve "ekološke strategije" ili sličnog sistemskog rešenja, a ne paušalnih i pojedinačnih odluka, koje mogu da imaju katastrofalne posledice.Koleginica, majka dvoje dece, da ne bi strahovala truje li decu ili ne, odlazi u Mađarsku po mesečne zalihe mleka.  A, vi? Šta ćete sutra jesti?!


One Response so far.

  1. Dzoli says:

    Draga Jovana,
    Nisam uspela da nadjem kontak e mail adresu na Tvom sajtu.A zelela bih nesto da te pitam.Pa ako imas malo vremena i volje javi mi se na :dubravkabelogrlic@gmail.com.Hvala
    lep pozdrav sa Novog Zelanda
    Dubravka

Leave a Reply

Follow my blog with Bloglovin